Kurul Kalesi'ndeki kazılar bölgenin bilinmeyen tarihine ışık tutuyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk bilimsel kazısının gerçekleştirildiği Ordu'nun tarihi Kurul Kalesi'nde ortaya çıkan bulgular, 2 bin 100 yıl öncesine ışık tutuyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 akademisyenden oluşan toplam 35 kişilik kazı ekibinin bölgede yürüttüğü çalışma büyük bir titizlikle sürdürürken, Ordu il merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Bayadı köyü sınırları içinde yer alan ve antik bir yerleşim alanı olan Kurul Kalesi Yerleşmesi'ndeki kazı çalışmalarında kalıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Yapılan kazılarda ortaya çıkan kalıntıları inceleyen arkeologlar, Kurul'un 2 bin 100 yıl önce bir garnizon olduğunu belirledi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, kazılarda günümüzden 2 bin 100 yıl öncesine kadar uzanan arkeolojik buluntulara rastladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Şenyurt, şunları söyledi: "Böyle bir coğrafyaya hâkim, böyle bir jeopolitik öneme sahip bu kadar yüksekten etrafına hâkim başka bir oluşumu hatırlamıyorum. Bu zirvenin etrafındaki arkeolojik kalıntılar da bizi 2 bin 100 yıl öncesine götüren tarihi kalıntılar. Samsun'dan Artvin'e uzanan Karadeniz'in bu zor coğrafyasında tarihe ışık tutan çok güzel sonuçlar vermekte. Özellikle Ordu ve çevresine 30?40 kilometreye hâkim olan bir yer burası."

Karadeniz'i çevreleyen ülkelerin bilinen ve bilinmeyen tarihine ışık tutacağını belirten Prof. Şenyurt, "Doğu Karadeniz'in hatta Karadeniz'in kuzeyindeki ülkelerdeki tarihi bile değiştirebilecek öneme sahip 2100 yıl öncesinin büyük bir askeri, dini ve ticari merkezini burada 570 rakımlı bir tepede açığa çıkartıyoruz." diye konuştu.

Bölgenin turizme de büyük katkı sağlayacağını savunan kazı ekibinin lideri Prof. Dr. Şenyurt, "Bu kalenin Doğu Karadeniz ve Ordu'nun tarihini aydınlatmasının ötesinde çok güzel bir tarihi destinasyon noktasında olması da bizi heyecanlandırıyor. Çalışmalarımızı bundan sonra hem tarihi aydınlatmaya hem de bölgenin turizmine katkı sağlamaya yönelik olarak sürmesinde bizi de teşvik ediyor." ifadelerini kullandı.

Ordu Valisi Orhan Düzgün ise "Kültür turizmi adına gelen turların buraya gezi programları düzenleyebilecekleri, böylece Ordu'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin Ordu'da daha fazla konaklamaları için güzel bir kültür turizmi mekânı olacağını düşünüyorum." şeklinde görüş belirtti.

Kurul Kalesi'nde ayrıca 250 metre uzunluğunda, 200 metre derinliğe inen 450 basamaklı tünel bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber